Žebra

Hovězí masitá žebra jsou naprosto výtečné v silných polévkových vývarech, jimž dodají bohatou a silnou chuť a šťavnatost, dokonale se hodí i na pečení, masíčko je pak pěkně křehké a šťavnaté.

Žebra

Žebra po mexicku

Ingredience

  • 1,5 kg hovězích žeber
  • 80 ml sójové omáčky
  • Špetka soli
  • 1 lžička přírodního třtinového cukru
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 70 ml kvalitního kečupu
  • 6 stroužků česneku
  • 1 malý čerstvý zázvor
  • 1 nakládaná paprička chipotle
  • 200 ml hovězího vývaru

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180°C.
  2. Žebra si rozdělte na jednotlivé části kostí obalených masem. Podrťte si česnek a nastrouhejte zázvor najemno.
  3. Na plotně si trošku povařte na pekáčku vývar se všemi zbylými ingrediencemi, česnekem i zázvorem.
  4. Sundejte z plotny a žebírka ve směsi v pekáčku pořádně promíchejte.
  5. Pečte 2,5 hodiny přikryté, občas zkontrolujte a žebírka přelijte šťávou z pekáčku, případně trošku dolijte vývarem.
  6. Vyndejte poklop a dopečte při teplotě 160 °C ještě tak 25 minut.
  7. Žebra podáváme polité omáčkou s čerstvým chlebem.

Pomalu pečená žebra na medu a pivu

Ingredience

  • 1,5 kg hovězích žeber
  • Sůl a pepř
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 8 stroužků česneku
  • 300 ml černého piva
  • 6 lžící medu
  • 3 cibule
  • Hovězí vývar na podlití

Postup

  1. Žebra si osolte, opepřete a veškeré koření s nadrceným česnekem pořádně zatřete do žeber a masa. Zabalte a nechte přes noc odpočinout v chladu.
  2. Žebra vyndejte a nechte hodinu při pokojové teplotě. Předehřejte si troubu na 120°C.
  3. Žebra vložte do pekáčku a trošku podlijte vývarem, pečte pomalu 4 až 5 hodin přikryté pokličkou. Občas zkontrolujte, přelijte žebra vývarem s výpekem, a když by bylo potřeba, přidejte trošičku vývaru na podlití.
  4. Před koncem si v kastrůlku povařte tak 5 minut pivo s medem. Poté odkryjte z pekáčku poklop, přidejte nakrájenou cibuli na plátky a pivní sirup, zvyšte teplotu trouby na 180°C a pečte tak 25 minut dozlatova.
  5. Vyndejte žebra a dejte stranou odpočinout, pekáč s cibulí a omáčkou zahřejte na sporáku, přilijte 150 ml vody a míchejte, aby se rozpustily výpečky. Ochutnejte, případně dosolte.
  6. Žebra servírujte s omáčkou a chlebem či bramborou kaší.