Hovězí masitá žebra jsou naprosto výtečné v silných polévkových vývarech, jimž dodají bohatou a silnou chuť a šťavnatost, dokonale se hodí i na pečení, masíčko je pak pěkně křehké a šťavnaté.
Žebra po mexicku Ingredience 1,5 kg hovězích žeber 80 ml sójové omáčky Špetka soli 1 lžička přírodního třtinového cukru 2 lžíce sladké chilli omáčky 70 ml kvalitního kečupu 6 stroužků česneku 1 malý čerstvý zázvor 1 nakládaná paprička chipotle 200 ml hovězího vývaru Postup Troubu si předehřejte na 180°C. Žebra si rozdělte na jednotlivé části kostí obalených masem. Podrťte si česnek a nastrouhejte zázvor najemno. Na plotně si trošku povařte na pekáčku vývar se všemi zbylými ingrediencemi, česnekem i zázvorem. Sundejte z plotny a žebírka ve směsi v pekáčku pořádně promíchejte. Pečte 2,5 hodiny přikryté, občas zkontrolujte a žebírka přelijte šťávou z pekáčku, případně trošku dolijte vývarem. Vyndejte poklop a dopečte při teplotě 160 °C ještě tak 25 minut. Žebra podáváme polité omáčkou s čerstvým chlebem.
Pomalu pečená žebra na medu a pivu Ingredience 1,5 kg hovězích žeber Sůl a pepř 2 lžíce sladké papriky 1 lžička drceného kmínu 1 lžička pálivé papriky 8 stroužků česneku 300 ml černého piva 6 lžící medu 3 cibule Hovězí vývar na podlití Postup Žebra si osolte, opepřete a veškeré koření s nadrceným česnekem pořádně zatřete do žeber a masa. Zabalte a nechte přes noc odpočinout v chladu. Žebra vyndejte a nechte hodinu při pokojové teplotě. Předehřejte si troubu na 120°C. Žebra vložte do pekáčku a trošku podlijte vývarem, pečte pomalu 4 až 5 hodin přikryté pokličkou. Občas zkontrolujte, přelijte žebra vývarem s výpekem, a když by bylo potřeba, přidejte trošičku vývaru na podlití. Před koncem si v kastrůlku povařte tak 5 minut pivo s medem. Poté odkryjte z pekáčku poklop, přidejte nakrájenou cibuli na plátky a pivní sirup, zvyšte teplotu trouby na 180°C a pečte tak 25 minut dozlatova. Vyndejte žebra a dejte stranou odpočinout, pekáč s cibulí a omáčkou zahřejte na sporáku, přilijte 150 ml vody a míchejte, aby se rozpustily výpečky. Ochutnejte, případně dosolte. Žebra servírujte s omáčkou a chlebem či bramborou kaší.