O nás

Kdo jsme a co nabízíme

Jsme malá rodinná společnost opírající se o zázemí vlastní biofarmy v Jelcových Lhotkách a zabývající se živočišnou výrobou. Naší stěžejní filozofií je zprostředkovat jen ty nejkvalitnější potraviny, a proto je naše farma čistě ekologická, nezatěžuje zbytečně životní prostředí ani krajinu, a jde tak plně v režimu ekologického zemědělství. Srdce naší produkce leží v malebné vesničce na Pelhřimovsku obklopené panenskou přírodou české Vysočiny, odkud pro Vás s láskou a rodinnou péčí připravujeme to nejkvalitnější vyzrálé bio hovězí maso, které pochází ze zvířat s garantovaným původem, jimž je zajištěna optimální péčea kvalitní prostředí jdoucí v souladu s eko farmařením plnohodnotná a přirozená strava po celou dobu jejich chovu, a šetrné zacházení a zajištění bezstresové porážky.

Převážná část skotu pochází přímo z naší farmy, ale v rámci velkého objemu dlouhodobě spolupracujeme také s dalšími českými certifikovanými ekofarmami, u kterých skot, který pro nás chovají a vykrmují, nakupujeme. V neposlední řadě Vám naším hodnotným přístupem a péčí během celého procesu zaručujeme jen ty nejvyšší hygienické standardy.

Díky této filozofii a následné praxi k Vám tak dodáváme jen to nejkvalitnější vyzrálé bio hovězí maso.

Princip a specifika vyzrálého masa

Už naši pradávní předkové znali výhody odležení masa, kdy i po porážce probíhá celá řada biochemických procesů, které ovlivňují výslednou jakost masa.

Takzvaný proces zrání, kdy se maso udržuje při teplotě lehce nad bodem mrazu (ideálně mezi 1 až 4°C), zlepšuje senzorické vlastnosti masa, dochází pak ke zkřehnutí (probíhá uvolnění posmrtné ztuhlosti) a zlepšení textury masa. Vyzrálé maso má pak odlišnou barvu, je křehčí, šťavnatější, chuťově kvalitnější a vhodnější ke konzumaci.

Vysoký roštěnec

Naše maso zraje při 1°C po dobu 10 až 14 dní takzvaným suchým zráním za přísných hygienických a chladírenských opatření, které plně splňující veškeré standardy a podmínky stanovené pro výrobu certifikovaných a plnohodnotných bio potravin a produktů. Jsme pod přísným a pravidelným veterinárním dohledem, který garantuje tu nejvyšší hygienickou a zdravotní nezávadnost naší produkce. Využíváme nejmodernější technologie, abychom Vám zaručili tu nejvyšší kvalitu, díky čemuž si pak můžete vychutnat ty nejlepší kulinářské zážitky.

Květová špička

Naše vyzrálé bio hovězí maso je zdrojem kvalitních a plnohodnotných vysoce stravitelných bílkovin poskytujících všechny esenciální aminokyseliny, dále je zdrojem vitamínů (především skupiny B), nasycených i nenasycených mastných kyselin a minerálních látek, tedy zdrojem kvalitních a prospěšných nutričních a výživových hodnot potřebných pro správné fungování organismu.

Maso býků a jalovic je považováno za profilově, ale i chuťově kvalitnější a má lepší pojivové vlastnosti než maso krav, obsahuje více vazivové tkáně, což ovlivňuje i následnou křehkost, a proto pro vás připravujeme maso jen z těch nejkvalitnějších plemen (charolais a aberdeen angus, limousine a gasconne) do 30 měsíců stáří.

Kostky na guláš

Bio hovězí maso balíme do sáčků ve vakuové baličce ihned po bourání na naší provozovně. Vakuové sáčky po odsátí vzduchu pevně obemknou danou porci, díky čemuž se také výrazně prodlouží trvanlivost takto baleného masa při patřičném skladování v chladu a temnu. Vakuové balení je pro maso zcela nezávadné a je bez použití inertních plynů. Ve vakuu zabalené maso po určitém čase mírně změní barvu. Tato změna je způsobená absencí kyslíku a nemá vliv na kvalitu, ba naopak nedochází k oxidaci tuků a kvalita tak neklesá.

Falešná svíčková

Před přípravou je nutné maso vždy vybalit z vakuového sáčku a nechat nějaký čas takzvaně „nadýchnout“, po jeho otevření se tak masu navrátí jeho specifická barva a vůně. Tato vůně vakuově baleného masa je přirozená a vzniká zráním v sáčku. Taktéž nazelenalá barva šťávy (ne masa) u hovězího je průvodním jevem vyzrálosti. Pro domácí potřeby si můžete vakuově zabalené maso také nechat zamrazit pro pozdější využití.

Loupaná plec

Důležité upozornění

Výraznější vůně masa a nazelenalá barva šťávy (nikoliv masa) nejsou známky zkaženosti, ale průvodní jevy vyzrálosti. U žeber na polévku si nejprve překontrolujte neporušenost obalu - vzhledem k tomu, že výrobek obsahuje ostré hrany kostí, občas dochází k porušení vakuového plastu a tím k rychlejší kazivosti. V případě, že máte pochybnosti o kvalitě nebo stavu dodaného masa nebo Vám připadá, že partie po vyjmutí z obalu neodpovídá partii uvedené na etiketě, nás neprodleně kontaktujte. Ideální je maso vyfotit a uschovat etiketu pro snazší dohledatelnost původu jedince skotu, z něhož maso pochází. Jsme vděční za každý podnět, který nám umožní udržet si stabilní kvalitu dodávek a spokojené zákazníky.