Vysoký roštěnec "entrecote"

Jde o část masa ležící mezi krkem a nízkým roštěncem. Tento kus masa je větší než klasický "ribeye" vysoký roštěnec a je prorostlejší a tučnější s nápaditým mramorováním, ideální kus připravený na steaky na grilu i pánvi.

Vysoký roštěnec

Steak na grilu s kari dipem

Ingredience

  • 4 steaky vysokého roštěnce (2 až 3 cm vysoké)
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • 80 g ideálně domácí majonézy
  • 80 g řeckého jogurtu
  • 2 lžičky zelené kari pasty
  • 2 lžíce mangového čatní

Postup

  1. Nejprve si připravte kari dip. Smíchejte jogurt, majonézu, kari pastu a mangové čatní. Dejte do chladu.
  2. Steaky ideálně alespoň hodinku temperované venku osušte, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Grilujte z každé strany 2 až 3 minutky, to bohatě pro dokonalý biftek postačí. Poté nechte 10 minut před servírováním odležet.
  3. Podávejte s vychlazeným kari dipem a například opečenými baby bramborami ve slupce.

Jednoduchý entrecôte na pánvi

Ingredience

  • 2 steaky vysokého roštěnce (2 až 3 cm vysoké)
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • 2 svazky čerstvého tymiánu
  • Máslo

Postup

  1. Steaky vyndejte z lednice a ideálně hodinku je ponechte temperovat venku.
  2. Steaky osušte a potřete olivovým olejem.
  3. Rozehřejte si lithiovou pánev a opékejte z každé strany 2 až 3 minutky.
  4. Nakonec vypněte ohřev, ale pánev nechte na plotně. Steaky z obou stran pořádně osolte a opepřete a vložte na ně navrch 2 plátky másla a svazek tymiánu. Ihned přiklopte pokličkou a nechte na plotně 10 minut dojít.
  5. Vyjměte steaky z pánve, do šťávy z pánve ještě vmíchejte 2 kostky másla, až se rozpustí, a servírujte steaky polité vzniklou máslovou šťávou.