Veverka

Tomuto dlouhému, hrubě vláknitému a plochému kusu masa pocházejícímu z vrchní části pupku se také u náš říká řeznická panenka, protože si ji řezníci často nechávají pro sebe. Jedná se o tužší kus masa s velice výraznou chutí vhodný na přípravu steaků na pánvi i na grilu. Používá se také na přípravu tatarského bifteku.

Veverka

Hanger steak na pánvi s brusinkovým přelivem

Ingredience

  • 2 steaky veverky (2 až 3 cm vysoké)
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • 50 ml Marsaly
  • Máslo
  • Brusinkové čatní

Postup

  1. Steaky vyndejte z lednice a ideálně hodinku je ponechte temperovat venku.
  2. Steaky osušte a potřete olivovým olejem.
  3. Rozehřejte si lithiovou pánev a opékejte z každé strany 2 až 3 minutky.
  4. Nakonec vypněte ohřev, ale pánev nechte na plotně. Steaky z obou stran pořádně osolte a opepřete a vložte na ně navrch 1 plátek másla. Ihned přiklopte pokličkou a nechte na plotně 10 minut dojít.
  5. Vyjměte steaky z pánve, nechte chvilku odpočinout, a zatím si do šťávy z pánve ještě vmíchejte 2 lžíce brusinkového čatní a Marsalu, lehce povařte.
  6. Steaky podávejte s brusinkovým přelivem a opečenými brambůrkami.

Pečená hovězí veverka se špenátovým pestem

Ingredience

  • 600 g veverky
  • Sůl a pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • Špenátové pesto (5 plných hrstí čerstvého baby špenátu, 2 lžíce piniových oříšků, 1 stroužek česneku, sůl, 5 lžic extra panenského olivového oleje, 3 lžíce nastrouhaného parmazánu)

Postup

  1. Veverku alespoň hodinu venku temperovanou si osušte, pořádně osolte, opepřete a pokapejte troškou olivového oleje. Na nepřilnavé rozpálené pánvi dejte ze všech stran zatáhnout (2 minuty z každé strany).
  2. Ihned vložte do pekáčku a pečte v troubě na 180°C cca 20 minut.
  3. Mezitím si rozmixujte všechny ingredience na špenátové pesto.
  4. Nechte veverku chvíli odpočinout po vyjmutí z trouby, až poté nakrájejte na slabší plátky. Podávejte s bramborovým pyré a špenátovým pestem.