Váleček

Tento kus masa se odděluje ze spodního šálu hovězí kýty, jedná se o absolutně libový, strukturou čistý a kulatý sval, v Itálii bývá běžně používán na přípravu carpaccia. Jelikož je tato svalovina skotu velice namáhaná, hodí se spíše na dušení do omáček než na gril, není také špatný formou závitků či se skvěle vyjme prošpikovaný ve svíčkové.

Váleček

Závitky s ořechy

Ingredience

  • 600 g masa
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Sůl a pepř
  • 4 lžíce másla
  • 80 g sušených meruněk
  • 2 cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • Hrst lístků šalvěje
  • Špetka muškátového květu
  • 100 ml kvalitního bílého vína
  • Hrst vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • Hrst petrželky

Postup

  1. Nejprve si připravte nádivku. Opečte si na másle 100 g slaniny dozlatova, přidejte 1 nadrobno nakrájenou cibuli a společně osmahněte ještě tak 3 minuty. Přidejte nakrájené meruňky, nasekanou šalvěj, muškátový květ, osolte a opepřete a nalijte víno. Povařte na mírném plamenu tak 10 minut, aby se tekutina vypařila.
  2. Po zchladnutí přidejte nasekanou petrželku a ořechy a vejce. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  3. Maso nakrájejte na 4 plátky, rozklepejte, osolte, opepřete a dovnitř dejte nádivku. Zaviňte do roládek a spíchněte párátky.
  4. Do pekáčku vložte máslo, česnek neoloupaný, zbylou slaninu pokrájenou na nudličky a cibuli na kolečka. Položte navrch závitky a pečte přiklopené cca 45 minut doměkka. Občas podlijte vodou/vývarem a přelijte maso.
  5. Odklopte, přidejte mouku rozkvedlanou ve 100 ml vody a pečte ještě tak 15 minut dozlatova.
  6. Podávejte například se šťouchanými bramborami.

Hovězí vrabec se špenátem

Ingredience

  • 600 g masa
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 4 stroužky česneku
  • Sůl a pepř
  • Kmín
  • 50 ml světlého piva
  • 100 ml hovězího vývaru
  • Hladká mouka dle potřeby na zahuštění
  • Na špenát (400 g mraženého špenátu, 1 lžíce másla, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 100 ml smetany ke šlehání)

Postup

  1. Troubu si rozehřejte na 200 °C. Maso nakrájejte na kostky po asi 3 cm. Rozpalte si nepřilnavou pánev se sádlem a zprudka na něm osmahněte tak na 2 minutky maso, pak osolte, opepřete a přimíchejte kmín.
  2. Do pekáčku si vložte nadrobno nakrájenou cibuli a stroužky česneku nakrájené na plátky. Maso položte na směs do pekáčku, podlijte pivem a vývarem, přiklopte a dejte péct tak 45 minut.
  3. Poté vyjměte víko a odkryté pečte ještě tak 30 minut doměkka. Občas zamíchejte, podlijte vývarem dle potřeby.
  4. Připravte si mezitím špenát a knedlíky. Zpěňte na másle cibuli s česnekem, vložte špenát, osolte, podlijte smetanou a duste přikryté, než špenát nerozmrzne.
  5. Když je maso téměř hotové, případně dle potřeby šťávu dosolte a zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě, a nechte ještě 15 minutek v troubě zhoustnout.
  6. Podávejte s bramborovým knedlíkem a špenátem.