Je to nejširší a nejsilnější zadní konec ze svíčkové, má nízký obsah tuku a svou strukturou se hodí na tatarák či na přípravu minutek.
Hovězí palec s pestem Ingredience 4 plátky svíčkové palce 4 lžíce bazalkového pesta Kůra a šťáva z 1 biocitrónu 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce tymiánu 1 stroužek česneku Sůl a pepř Postup Tymián, sůl, pepř, utřený stroužek česneku, citrónovou šťávu a kůru a lžíci oleje řádně smíchejte. Plátky masa v dané směsi obalte a nechte marinovat alespoň hodinu. V pánvi si rozehřejte olej, maso dozlatova opečte, poté podlijte troškou vody a přikryté poduste doměkka tak 20 minut. Plátky servírujte potřené lžící pesta ideálně s opečenými bramborami ve slupce.
Tatarák Ingredience 400 g svíčkové palce 1 menší šalotka 1 lžička kapar 1 lžička dijonské hořčice 1 lžíce panenského olivového oleje Sůl a pepř Špetka sladké papriky Hrst čerstvé pažitky Postup Maso si nakrájejte nebo nasekejte najemno, kapary a šalotku také nakrájejte na malé kousky. Smíchejte maso, nasekané kapary a cibulku s dijonskou hořčicí, olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte špetku sladké papriky. Řádně vše promíchejte. Podávejte s čerstvou pažitkou a čerstvě opečenou bagetkou.