Svíčková palec

Je to nejširší a nejsilnější zadní konec ze svíčkové, má nízký obsah tuku a svou strukturou se hodí na tatarák či na přípravu minutek.

Svíčková palec

Hovězí palec s pestem

Ingredience

  • 4 plátky svíčkové palce
  • 4 lžíce bazalkového pesta
  • Kůra a šťáva z 1 biocitrónu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Tymián, sůl, pepř, utřený stroužek česneku, citrónovou šťávu a kůru a lžíci oleje řádně smíchejte. Plátky masa v dané směsi obalte a nechte marinovat alespoň hodinu.
  2. V pánvi si rozehřejte olej, maso dozlatova opečte, poté podlijte troškou vody a přikryté poduste doměkka tak 20 minut.
  3. Plátky servírujte potřené lžící pesta ideálně s opečenými bramborami ve slupce.

Tatarák

Ingredience

  • 400 g svíčkové palce
  • 1 menší šalotka
  • 1 lžička kapar
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř
  • Špetka sladké papriky
  • Hrst čerstvé pažitky

Postup

  1. Maso si nakrájejte nebo nasekejte najemno, kapary a šalotku také nakrájejte na malé kousky.
  2. Smíchejte maso, nasekané kapary a cibulku s dijonskou hořčicí, olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte špetku sladké papriky. Řádně vše promíchejte.
  3. Podávejte s čerstvou pažitkou a čerstvě opečenou bagetkou.