Roštěná

Nízký roštěnec je hřbetní část zadní čtvrti skotu a je vhodný na minutky a pečeně, je libovější než vysoký roštěnec, jemnější, a tak se také velmi často používá na přípravu roastbeefu.

Roštěná

Klasický rostbíf

Ingredience

  • 1,5kg nízkého roštěnce
  • 60 ml olivového oleje + lžíce na potření
  • pepř a sůl
  • 1 lžička mořské soli
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • hrstka čerstvého nebo sušeného tymiánu

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 120°C, očistěte si maso od případných nadbytečných šlach a tuku.
  2. Smícháme sůl, pepř, tymián, hořčičná semínka, přidejte olej a promíchejte.
  3. Roštěnec potřete lžící olivového oleje, a dejte na 2 minuty z každé strany zprudka zatáhnout na rozpálenou nepřilnavou pánev
  4. Do pekáčku si vložte rošt, nebo mřížku, položte na něj maso, potřete ho ochuceným olejem a pečte ho pomalu tak 1,5 hodiny
  5. Před servírováním nechte přikryté maso ještě chviličku odpočívat (alespoň 15 minutek), aby se hezky rozleželo.

Opilé řízky

Ingredience

  • 4 plátky nízkého roštěnce
  • 3-4 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • 3 vejce
  • olej na smažení
  • 180g najemno nastrouhaného tvrdého sýru typu eidam, ementál, gouda..

Postup

  1. Naklepejte si plátky masa na tenko, zlehka osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem.
  2. Obalte si maso nejprve v mouce, pak vejcích smíchaných se sýrem, a nakonec ve strouhance.
  3. Řízky poté osmažte na rozehřátém oleji, poté odkládejte na papírovou utěrku, aby překapal přebytečný olej ze smažení.
  4. Hotové řízky poté podávejte třeba s klasickými vařenými bramborami posypanými čerstvou pažitkou a máslem.