Nízký roštěnec je hřbetní část zadní čtvrti skotu a je vhodný na minutky a pečeně, je libovější než vysoký roštěnec, jemnější, a tak se také velmi často používá na přípravu roastbeefu.
Klasický rostbíf Ingredience 1,5kg nízkého roštěnce 60 ml olivového oleje + lžíce na potření pepř a sůl 1 lžička mořské soli 2 lžičky hořčičných semínek hrstka čerstvého nebo sušeného tymiánu Postup Předehřejte si troubu na 120°C, očistěte si maso od případných nadbytečných šlach a tuku. Smícháme sůl, pepř, tymián, hořčičná semínka, přidejte olej a promíchejte. Roštěnec potřete lžící olivového oleje, a dejte na 2 minuty z každé strany zprudka zatáhnout na rozpálenou nepřilnavou pánev Do pekáčku si vložte rošt, nebo mřížku, položte na něj maso, potřete ho ochuceným olejem a pečte ho pomalu tak 1,5 hodiny Před servírováním nechte přikryté maso ještě chviličku odpočívat (alespoň 15 minutek), aby se hezky rozleželo.
Opilé řízky Ingredience 4 plátky nízkého roštěnce 3-4 stroužky česneku sůl a pepř hladká mouka strouhanka 3 vejce olej na smažení 180g najemno nastrouhaného tvrdého sýru typu eidam, ementál, gouda.. Postup Naklepejte si plátky masa na tenko, zlehka osolte, opepřete a potřete prolisovaným česnekem. Obalte si maso nejprve v mouce, pak vejcích smíchaných se sýrem, a nakonec ve strouhance. Řízky poté osmažte na rozehřátém oleji, poté odkládejte na papírovou utěrku, aby překapal přebytečný olej ze smažení. Hotové řízky poté podávejte třeba s klasickými vařenými bramborami posypanými čerstvou pažitkou a máslem.