Pupek

Typický plochý sval získaný ze spodních břišních svalů zvířete, který se vyznává svou charakteristickou tukovou prorostlostí a je tvořen hrubšími svalovými vlákny, proto také vyžaduje delší tepelnou úpravu. Díky své struktuře je po tepelné úpravě maso velmi šťavnaté a chuťové bohaté. Hodí se na vaření, ale námi ozkoušený není ani špatný takový pupek na grilu.

Pupek

Pomalu pečená roláda z pupku

Ingredience

  • 750 g pupku
  • Pesto z medvědího česneku
  • Sůl a pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • 10 plátků prosciutta
  • Parmazán

Postup

  1. Pupek očistěte, zbavte případných blan a naklepejte si na obdélníkový plát, osolte a opepřete, pokapejte olivovým olejem a potřete z obou stran. Do prostřední třetiny natřete pesto, poskládejte plátky prosciutta, posypejte parmazánem a zabalte do rolády. Pořádně zavažte kuchyňským provázkem a dejte zatáhnout ze všech stran cca 3 minuty na rozpálenou nepřilnavou pánev.
  2. Vložte do pekáčku a dejte zakryté pomalu péct na 160°C na cca 3 hodiny. Občas zkontrolujte, maso obraťte, přelijte výpekem, případně trošku podlijte.
  3. Potom sundejte víko, zvyšte výkon na 190°C a pečte 25 minutek.
  4. Roládu nechejte před krájením trošku vychladnout a podávejte například s bramborovou kaší.

Pupek na grilu s pepřovou omáčkou

Ingredience

  • 4 silnější steaky (cca 200 g každý)
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 4 snítka tymiánu
  • 2 lžíce naloženého zeleného pepře
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 3 plátky másla
  • 100 ml bílého kvalitního vína
  • 50 ml koňaku

Postup

  1. Nejprve si připravte omáčku, kterou použijeme i jako marinádu. Na kapce oleje si opražíme zelený pepř. Poté podlijeme vínem, koňakem a vaříme, dokud se tekutina nevypaří. Pak přidáme vývar, osolíme trošku, opepříme a povaříme, než se nám zredukuje vývar tak na polovinu. Odstavíme z plotny a vmícháme plátky másla, tím si omáčku zahustíme.
  2. Plátky masa trošičku poklepeme, osolíme a opepříme a naložíme do marinády (troška olivového oleje a 3 lžíce pepřové omáčky) a necháme alespoň 2 hodiny marinovat v lednici.
  3. Steaky vytáhněte a nechte venku ještě tak hodinku temperovat. Poté plátky grilujte z každé strany tak 5 až 6 minutek, dokud se steaky pěkně nepropečou, avšak zůstanou měkké.
  4. Maso podávejte s pepřovou omáčkou.