Přední neboli krk

Přední partie hovězího masa získávající se z krku skotu složená z více menších svalů, typická prorostlou svalovinou a silnou vlákninou, a díky svému vyváženému poměru svaloviny a tuku je ideální na libové guláše a přípravu omáček všeho druhu, ale vhodná i na mletí, můžete si z ní tak připravit například velmi chutné klobásky na gril či domácí burgery.

Přední neboli krk

Segedínský guláš

Ingredience

  • 1kg hovězího krku
  • 1 cibule
  • 400 g kysaného zelí
  • 200 g zakysané smetany
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 50 ml kvalitního bílého vína
  • Sůl a pepř
  • Případně cukr na dochucení
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžíce mleté papriky
  • Pár kuliček nového koření
  • Bobkový listopad
  • 1 lžíce passaty (rajčatové pyré)

Postup

  1. Maso nakrájejte na 2cm kostky a obalte v mouce. Rozehřejte sádlo nebo olej a zprudka ze všech stran na něm maso osmahněte, poté vyjměte. Vsypte cibuli nakrájenou nadrobno a opečte do zlatova. Pak poprašte paprikou, vhoďte bobkový list a nové koření a ihned trošku vývarem podlijte. Přidejte maso, osolte, opepřete a nechte ne středním plamenu cca 20 minut dusit.
  2. Vlijte celé víno a množství vývaru jen tak, aby maso neplavalo, tedy dle potřeby. Přidejte ještě passatu. Promíchejte, přiklopte a duste na slabším plamenu asi 40 minut.
  3. Překrojte a sceďte zelí, vložte ho do hrnce ke směsi a promíchejte. Duste cca 30 minut, nebo než bude maso měkké. V případě potřeby podlijte vývarem.
  4. Až je maso měkké, vlijte smetanu a na středním plamenu ještě vše chvilku povařte. Ochutnejte, případně dosolte, opepřete či trošku oslaďte cukrem.
  5. Podávejte ideálně s chlebem.

Hovězí krk s houbovou omáčkou

Ingredience

  • 1 kg hovězího krku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 60 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 cibule
  • 300 g sušených hub (ideálně směs různých hub)
  • Lanýžový olej
  • Sůl

Postup

  1. Nejprve si předem alespoň tak na hodinu namočte sušené houby ve vodě.
  2. V hrnci si na másle zpěňte mouku, až zesvětlá, zalijte studeným mlékem a pořádně rozšlehejte. Poté vlijte 400 ml vývaru a asi 20 minut povařte. Pak přidejte smetanu, osolte a krátce ještě prohřejte.
  3. Maso si nakrájejte na 2 cm kostky a na rozpáleném oleji ho ze všech stran zprudka opečte. Vyjměte, přidejte nakrájenou cibulku nadrobno a osmahněte dozlatova. Poté přidejte sušené houby a zvolna pár minutek opečte.
  4. Vložte zpět maso, osolte, trošku podlijte vývarem a na středním plamenu 20 minut přikryté poduste.
  5. Poté ztlumte ohřev na mírnější plamen, v případě potřeby trošku opět podlijte vývarem, případně vodou ze sušených hub a duste hodinu, nebo než bude maso měkké.
  6. Až bude maso téměř měkké, odkryjte a za stálého míchání nalijte bílou omáčku, prohřejte pár minutek, ochutnejte, případně dosolte a vložte pár kapek lanýžového oleje.
  7. Podávejte s rýží.