Pravá svíčková

Velice libový, jemňoučký, křehký a velmi málo namáhaný sval skotu nacházející se v hřbetní části pod páteří, je díky svému profilu považován za nejkvalitnější partii a také tedy cenově nejdražší. K dispozici bývá pouze omezené množství tohoto kvalitního masa (cca 4 kg z celého býka). Takový tatarák či biftek naprosto navnadí Vaše chuťové pohárky, excelentní na minutky a známé je také využití do svíčkové Wellington.

Pravá svíčková

Svíčková Wellington

Ingredience

  • 750 g hovězí svíčkové
  • 500 g listového těsta
  • Vajíčko
  • Sůl a pepř
  • 15 plátků parmské šunky
  • 500 g žampiónů
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • Olivový olej
  • Máslo
  • 100 ml bílého vína
  • Dijonská hořčice

Postup

  1. Nejprve si maso svažte provázkem a nechte zatáhnout a zprudka opéct ze všech stran na rozpálené nepřilnavé pánvi (cca 40 vteřin z každé).
  2. Nechte chvilku vychladnout, poté pořádně osolte a opepřete, vmažte hořčici, obalte plátky šunky, zabalte do fólie a dejte na hodinu do lednice.
  3. Osmahněte si na másle a oleji nadrobno nakrájenou cibulku s prolisovaným česnekem, po chvilce přidejte na malinké kousíčky pokrájené žampióny a osmahněte dohněda. Osolte, opepřete a přidejte víno, nechte vypařit.
  4. Na plát listového těsta, který potřete rozšlehaným vajíčkem, dejte houbovou směs, poté maso vytáhlé z lednice obalené šunkou, navrch opět druhou část směsi a zabalte jako štrúdl, potřete vejcem.
  5. Dejte péct do trouby předehřáté na 195°C a pečte tak 30 minut.
  6. Podávejte například se šťouchanými bramborami a špenátem.

Carpaccio z pravé svíčkové s domácím rukolovým pestem

Ingredience

  • 500 g svíčkové
  • Hrst rukoly na ozdobení
  • Parmazán na posypání
  • Citrónová šťáva
  • Sůl a pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • Rukolové pesto (stroužek česneku, 5 hrstí rukoly, sůl, 4 lžíce nastrouhaného parmazánu, cca 6 lžic extra panenského olivového oleje, 2 lžíce piniových oříšků)

Postup

  1. Svíčkovou si nakrájejte na tenké plátky. Každý plátek vložte mezi potravinářskou fólii a pořádně naklepejte na velmi tenký plátek, sbalte do kuličky, kterou dlaní uplácněte na takový plochý kus, opět naklepejte na velmi jemný plátek mezi fóliemi. Dejte do lednice ve fólii na hodinku.
  2. Připravte si pesto, vše rozmixujte v mixéru.
  3. Servírujte osolené a opepřené plátky masa lehce pokapané olejem a šťávou z citrónu s rukolovým pestem a posypané a dozdobené parmazánem a čerstvou rukolou.