Plec

Tato partie se nachází v přední části hovězího hřbetu mezi druhým a čtvrtým žebrem skotu kousek od vysokého roštěnce a svou strukturou je podobná nízkému roštěnci. Je to křehké, libové a šťavnaté maso vhodné na vaření nebo dušení ve formě ragú a gulášů.

Plec

Hovězí plec s ořechovou omáčkou

Ingredience

  • 600 g plece
  • 100 g másla
  • 1 cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • 3 lžíce arašídového másla
  • Šťáva z půlky citrónu
  • 150 ml vývaru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce medu

Postup

  1. Rozehřejte si máslo a olej a osmahněte na něm cibulku dozlatova. Troubu rozehřejte na 170°C. Přidejte osušené a osolené maso, a zprudka tak 3 minuty ze všech stran opečte.
  2. Přidejte vývar, přiklopte a dejte dusit do trouby na cca 1,5 hodiny, než bude maso pěkně měkké. Občas maso přelijte či podlijte vývarem.
  3. Vyjměte maso, pekáč dejte na plotnu a na mírném plamenu povařte s citrónovou šťávou, arašídovým máslem, medem a smetanou. Případně dle potřeby zahustěte moukou.
  4. Podávejte maso nakrájené na plátky s omáčkou a rýží.

Staročeský guláš z plece

Ingredience

  • 1 kg plece
  • Divoké koření používané do guláše (kuličky pepře a nového koření, bobkový list, jalovec)
  • 3 lžičky celého kmínu
  • Sůl a pepř
  • 5 cibulí
  • 150 g másla
  • 250 g anglické slaniny
  • 3 lžíce tmavého kvalitního rumu
  • 500 ml suchého červeného vína
  • 1,5l hovězího vývaru
  • Pár kapek citrónové šťávy
  • 40 g hladké mouky

Postup

  1. Nejprve si naložte maso. Dejte do hrnce divoké koření, litr vody, osolte a povařte tak 30 minut. Po vychladnutí do nálevu vložte celé maso a dejte do chladu na pár hodin odležet.
  2. Maso vyjměte z nálevu a nakrájené na kostky osolte a opepřete. Cibuli smíchejte s trošičkou soli a kmínem a osmahněte ji na rozehřátém másle dozlatova. Přidejte slaninu a opékejte pár minutek. Vložte maso a opečte ze všech stran na prudkém ohřevu, aby se zatáhlo.
  3. Vlijte rum a víno a tak 10 minut poduste, aby se alkohol lehce odpařil, ale ne úplně.
  4. Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu. Pak za stálého míchání opatrně přidejte jíšku. Zakápněte citrónem a na mírném ohni přiklopené pokličkou maso duste tak 2 hodiny nebo do změknutí.
  5. Podávejte s houskovým knedlíkem.