Ořech

Pochází z přední části hovězí kýty, jinak tedy také známo jako předkýtí, je křehký a jemně vláknitý, považován za jeden z nejměkčích svalů, a tak takový pěkně vyzrálý kus je perfektní na steak, ale i kvalitní roastbeef nebo se skvěle chuťově vyjme i jako tatarský biftek.

Ořech

Steak na grilu s jablečným křenem

Ingredience

  • 4 plátky ořechu cca 3 až 4 cm silné
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 150g čerstvého křenu
  • 2 jablka
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžička octa
  • trošku moučkového cukru podle chuti

Postup

  1. Smíchejte olivový olej se solí, pepřem a utřeným česnekem, a poté jím z obou stran potřete plátky masa. Nechte chviličku odležet.
  2. Mezitím si připravte jablečný křen. Nastrouhejte křen a jablka najemno, pokapejte šťávou z citrónu a nechte chviliččku vsáknout. Poté přidejte ocet, sůl, dle chuti přidete moučkový cukr a nechte v ledničce odležet.
  3. Plátky masa grilujte 4 až 6 minut z každé strany (záleží na Vás, jak propečené maso máte rádi).
  4. Sundejte z grilu a plátky servírujte s jablečným křenem a například čerstvou křupavou bagetkou potřenou olivovým olejem a čerstvými bylinkami.

Ořech po burgundsku

Ingredience

  • 600 g hovězího ořechu
  • 80 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • pár kuliček pepře
  • mořská sůl
  • hovězí vývar dle potřeby
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • bobkový list
  • svazek petrželky, tymiánu a rozmarýnu

Postup

  1. Maso nákrájejte na kostky a smíchejte s cibulí nasekanou nahrubo, mrkví a česnekem nakrájenými na plátky, přidejte kuličkky pepře, bobkový list a svazek bylinek. Zalijte vínem a nejlépe přes noc, nebo alespoň pár hodin nechte v chladu marinovat.
  2. Maso sceďte, pěkně oddělte od zeleniny a marinádu si uchovejte.
  3. Opečte si slaninu, poté přidejte okapané maso a opečte ze všech stran. Osolte a přidejte zeleninu a opékejte na pánvi, dokud se zelenina nezačne smažit. Pak smeš zalite marinádou a na mírnem plameni duste 1,5 hodiny. Pokud bude potřeba, přilévejte vývar.
  4. Až je maso pěkně měkké, přidejte změkklé máslo utřeným s moukou, společně vše tak 10 minut povařte, a pak podávejte nejlépe s knedlíkem.