Oháňka

Hovězí kus masa s kostí ležící za květovou špičkou, jde o zakončení páteře skotu a je skvěle padnoucí do lahodného a plnohodnotného silného vývaru, avšak neudělá ostudu ani formou dušení či pečení.

Oháňka

Dýňové ragú s hovězí oháňkou

Ingredience

  • 1 kg nebo 1 celá oháňka
  • 4 cibule
  • 2 mrkve
  • 5 velkých žampiónů
  • 6 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • máslo
  • Půlka máslové dýně
  • 1 lžička sladké papriky
  • Bobkový list
  • Jalovec
  • Pár kuliček nového koření a pepře
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml Marsaly
  • Třtinový cukr dle potřeby

Postup

  1. Oháňku nasekanou na kusy osolíme a ze všech stran na rozpáleném nepřilnavém hrnci osmahneme, poté vyjmeme.
  2. Vložíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájené cibule, nasekaný česnek. Po chvilce přidáme i žampióny. Přidáme mletou papriku a veškeré koření, Marsalu a rajčatové pyré, osolíme a chviličku povaříme.
  3. Vrátíme do hrnce ke směsi oháňku, případně zalijeme vodou tak, aby byla oháňka ponořená a dusíme přikryté na mírném ohřevu, než se nezačne masíčko rozpadat, trvá tak 3 hodiny.
  4. Ke konci vložíme do hrnce ke směsi na kostičky nakrájenou dýni a mrkev a dusíme společně ještě tak 25 minut.
  5. Vyjmeme z hrnce koření, ochutnáme, případně ještě dochutíme Marsalou, třtinovým cukrem a podáváme s chlebem.

Pečená oháňka na pivě

Ingredience

  • 1 kg nebo 1 celá oháňka
  • 3 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 0,5 l tmavého piva
  • 3 lžíce medu
  • máslo
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 1 lžička drceného kmínu

Postup

  1. Oháňku nasekanou na kusy osolíme a ze všech stran na rozpáleném nepřilnavém hrnci osmahneme, poté vyjmeme.
  2. Vložíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájené cibule, nasekaný česnek a na kolečka nakrájenou mrkev. Přidáme mletou a pálivou papriku, kmín, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a chviličku povaříme. Pak vlijeme i pivo.
  3. Přidáme ke směsi oháňku, zakryjeme pokličkou a pečeme v troubě předehřáté na 180°C 2 a půl hodiny.
  4. Poté vyndáme z trouby a vyjmeme oháňku, necháme ji zchladnout. Poté obereme maso z kostí.
  5. K omáčce v hrnci přidáme med a chviličku povaříme na sporáku, přidáme maso z oháňky a vaříme tak 30 minut.
  6. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.