Hovězí kus masa s kostí ležící za květovou špičkou, jde o zakončení páteře skotu a je skvěle padnoucí do lahodného a plnohodnotného silného vývaru, avšak neudělá ostudu ani formou dušení či pečení.
Dýňové ragú s hovězí oháňkou Ingredience 1 kg nebo 1 celá oháňka 4 cibule 2 mrkve 5 velkých žampiónů 6 stroužků česneku sůl a pepř máslo Půlka máslové dýně 1 lžička sladké papriky Bobkový list Jalovec Pár kuliček nového koření a pepře 2 lžíce rajčatového protlaku 100 ml Marsaly Třtinový cukr dle potřeby Postup Oháňku nasekanou na kusy osolíme a ze všech stran na rozpáleném nepřilnavém hrnci osmahneme, poté vyjmeme. Vložíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájené cibule, nasekaný česnek. Po chvilce přidáme i žampióny. Přidáme mletou papriku a veškeré koření, Marsalu a rajčatové pyré, osolíme a chviličku povaříme. Vrátíme do hrnce ke směsi oháňku, případně zalijeme vodou tak, aby byla oháňka ponořená a dusíme přikryté na mírném ohřevu, než se nezačne masíčko rozpadat, trvá tak 3 hodiny. Ke konci vložíme do hrnce ke směsi na kostičky nakrájenou dýni a mrkev a dusíme společně ještě tak 25 minut. Vyjmeme z hrnce koření, ochutnáme, případně ještě dochutíme Marsalou, třtinovým cukrem a podáváme s chlebem.
Pečená oháňka na pivě Ingredience 1 kg nebo 1 celá oháňka 3 cibule 2 mrkve 2 stroužky česneku sůl a pepř 0,5 l tmavého piva 3 lžíce medu máslo 1 lžička sladké papriky 1 lžička pálivé papriky 1 lžička drceného kmínu Postup Oháňku nasekanou na kusy osolíme a ze všech stran na rozpáleném nepřilnavém hrnci osmahneme, poté vyjmeme. Vložíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájené cibule, nasekaný česnek a na kolečka nakrájenou mrkev. Přidáme mletou a pálivou papriku, kmín, osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a chviličku povaříme. Pak vlijeme i pivo. Přidáme ke směsi oháňku, zakryjeme pokličkou a pečeme v troubě předehřáté na 180°C 2 a půl hodiny. Poté vyndáme z trouby a vyjmeme oháňku, necháme ji zchladnout. Poté obereme maso z kostí. K omáčce v hrnci přidáme med a chviličku povaříme na sporáku, přidáme maso z oháňky a vaříme tak 30 minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo chlebem.