Morková kost

Kost z předních a zadních končetin skotu, která dodá vašemu vaření a pečení hutnou hovězí chuť a šťavnatost, skvělá je tedy na silné vývary všeho druhu.

Morková kost

Pravý hovězí vývar (vhodný jako základ do ostatních jídel, případně jako silná hovězí polévka)

Ingredience

  • 0,5 kg morkových kostí
  • 0,5 kg hrudí s kostí
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • Čtvrtina bulby celeru
  • Polovina zelené části pórku
  • 2 bobkové listy
  • Pár kuliček pepře a nového koření
  • 2 litry vody
  • sůl

Postup

  1. Nejprve si dáme kosti zatáhnout do trouby předehřáté na 220°C na 15 minut.
  2. Do hrnce dáme omytou veškerou kořenovou zeleninu, celou část pórku, rozpůlenou cibuli, bobkové listy, pepř a koření, osolíme a zalijeme 2 litry vody, přidáme zatáhnuté kosti. Přivedeme k varu, 2 minuty povaříme, pak ztlumíme na mírný ohřev a zlehounka vaříme alespoň 3 hodiny, lépe tak 4.
  3. Občas případně sebereme pěnu.
  4. Po dokončení slijeme tekutinu a základní vývar je hotový.
  5. Buďto uchováme a použijeme vývar jako základ do dalších jídel a polévek, nebo si obereme maso z hrudí, vhodíme zpět, přidáme novou nastrouhanou/nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme hrstku petrželky, povaříme, tak můžeme servírovat jako hovězí vývar.

Pečený morek na chleba či bagetku

Ingredience

  • Morkové kosti
  • Pečivo k podávání
  • Čerstvé bylinky dle libosti
  • Citrónová šťáva
  • Olivový olej

Postup

  1. Do trouby předehřáté na 220°C dáme na pekáčku hezky nastojato postavené morkové kosti a pečeme 20 minut.
  2. Po dokončení z každé kosti vydloubneme ze středu morkový tuk a podáváme na křupavé opražené bagetce/chlebu. Můžeme dle libosti pokapat citrónovou šťávou, podrobit čerstvými bylinkami, zakápnout olivovým olejem, dosolit.