Kost z předních a zadních končetin skotu, která dodá vašemu vaření a pečení hutnou hovězí chuť a šťavnatost, skvělá je tedy na silné vývary všeho druhu.
Pravý hovězí vývar (vhodný jako základ do ostatních jídel, případně jako silná hovězí polévka) Ingredience 0,5 kg morkových kostí 0,5 kg hrudí s kostí 1 menší cibule 1 mrkev 1 petržel Čtvrtina bulby celeru Polovina zelené části pórku 2 bobkové listy Pár kuliček pepře a nového koření 2 litry vody sůl Postup Nejprve si dáme kosti zatáhnout do trouby předehřáté na 220°C na 15 minut. Do hrnce dáme omytou veškerou kořenovou zeleninu, celou část pórku, rozpůlenou cibuli, bobkové listy, pepř a koření, osolíme a zalijeme 2 litry vody, přidáme zatáhnuté kosti. Přivedeme k varu, 2 minuty povaříme, pak ztlumíme na mírný ohřev a zlehounka vaříme alespoň 3 hodiny, lépe tak 4. Občas případně sebereme pěnu. Po dokončení slijeme tekutinu a základní vývar je hotový. Buďto uchováme a použijeme vývar jako základ do dalších jídel a polévek, nebo si obereme maso z hrudí, vhodíme zpět, přidáme novou nastrouhanou/nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme hrstku petrželky, povaříme, tak můžeme servírovat jako hovězí vývar.
Pečený morek na chleba či bagetku Ingredience Morkové kosti Pečivo k podávání Čerstvé bylinky dle libosti Citrónová šťáva Olivový olej Postup Do trouby předehřáté na 220°C dáme na pekáčku hezky nastojato postavené morkové kosti a pečeme 20 minut. Po dokončení z každé kosti vydloubneme ze středu morkový tuk a podáváme na křupavé opražené bagetce/chlebu. Můžeme dle libosti pokapat citrónovou šťávou, podrobit čerstvými bylinkami, zakápnout olivovým olejem, dosolit.