Mleté maso

Jedná se o vybrané partie našeho kvalitního a vyzrálého hovězího masa bez šlach a vaziv, jenž je námi nahrubo namleté bez přídavků soli, koření a konzervantů, a je tak pro Vás připravené na různé pochutiny, které se připravují z mletého masa - Bolognese omáčka, burgery, nápaditosti se meze nekladou.

Mleté maso

Dolmades aneb plněné vinné listy

Ingredience

  • 250 g mletého masa
  • 220 g vařené rýže
  • 220 g vinných listů bez stopek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř
  • 2 rajčata

Postup

  1. Listy si namočte do vroucí vody a nechte je 5 minut stát.
  2. Osmahněte si na oleji nasekaný česnek s najemno pokrájenou cibulkou, vsypte maso a opečte ho. Osolte, opepřete, přidejte oloupaná a nasekaná rajčata a směs duste pod pokličkou na mírném ohřevu cca 15 minut. V případě potřeby trošku podlijte.
  3. Směs nechejte vychladnout a smíchejte s uvařenou rýží.
  4. Listy naplňte hotovu směsí, pevně stočte a okraje zahrňte. Pokládejte je do pekáčku, zakápněte olejem a citronovou šťávou s troškou vody.
  5. Pečte zakryté asi 40 minut při 150°C.
  6. Podávejte teplé, ale i studené s čerstvým pečivem.

Boloňská omáčka

Ingredience

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 50 ml červeného dezertního vína
  • 300 ml rajčatové passaty
  • Sůl a pepř

Postup

  1. Rozehřejte olej nebo sádlo v pánvi a opečte na ní nadrobno nakrájenou cibulku s česnekem do změknutí (trvá tak minutku).
  2. Zvyšte plamen, přidejte maso a zprudka osmahněte. Hrudky masa rozdělte vařečkou a pravidelně míchejte.
  3. Až maso zezlátne, přilijte víno a stále míchejte, dokud se nevypaří.
  4. Přidejte passatu, osolte a opepřete, promíchejte, zakryjte pánev a na velmi mírném ohni nechejte směs povařit tak 40 minutek.
  5. Podávejte například na čerstvých těstovinách s nastrouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.