Líčka

Hovězí líčka patří snad mezi nejvíce namáhaný a velmi šlachovitý sval zvířete, a proto je potřeba delší a pomalejší tepelná úprava, která pak dá vyniknout dané šťavnatosti a velejemnosti líček, jenž se poté rozpadají na talíři i bez použití nože. Tato partie bývá považována za velikou "fine dining" pochutinu, která se skvěle hodí na ragú, do omáček, taková pomalu dušená, nebo pomalu pečená líčka na talíři.

Líčka

Hovězí líčka na víně

Ingredience

  • 800 kg líček
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml portského vína
  • půlka menšího celeru
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Bobkový list
  • 1 snítka tymiánu a rozmarýnu
  • Pár kuliček pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • Sůl a pepř
  • Cukr dle potřeby

Postup

  1. Líčka rozpulte, osolte, opepřete a osmahněte na rozehřátém oleji dohněda ze všech stran. Poté vyjměte z pekáčku.
  2. Do pekáčku dejte nakrájenou kořenovou zeleninu a chvilku osmahněte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a opečte dočervena.
  3. Přidejte divoké koření, tymián, rozmarýn, protlak, přepuštěné máslo a promíchejte. Nalijte víno a vývar a přiveďte k varu. Chvilku povařte.
  4. Přidejte opečená líčka a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C. Duste, než se líčka nepodusí doměkka. Trvá to cca 2 hodiny.
  5. Líčka a koření vyndejte, rozmixujte zeleninu v omáčce. Ochutnejte, případně přidejte cukr, dosolte, opepřete dle chuti.
  6. Podávejte například s bramborou kaší posypanou petrželkou.

Hovězí líčka na pivě

Ingredience

  • 800 kg líček
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 0,5 l tmavého piva
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Bobkový list
  • hřebíček
  • Pár kuliček pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • Špetka chilli
  • Sůl a pepř
  • Cukr dle potřeby

Postup

  1. Líčka rozpulte, osolte, opepřete a osmahněte na rozehřátém oleji dohněda ze všech stran. Poté vyjměte z pánve.
  2. Do pánve dejte nakrájenou mrkev a chvilku osmahněte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a opečte dočervena.
  3. Přidejte hřebíček, bobkový list, kuličky pepře, dijonskou hořčici a promíchejte. Nalijte pivo a vývar a přiveďte k varu. Chvilku povařte.
  4. Přidejte opečená líčka, přiklopte a duste na mírném ohni cca 1,5 až 2 hodiny, než budou líčka doměkka.
  5. Líčka, hřebíček, kuličky pepře a bobkový list vyndejte, rozmixujte zeleninu v omáčce. Ochutnejte, případně přidejte cukr, hořčici, dosolte, opepřete dle chuti.
  6. Podávejte například s bramborovo-celerovým pyré.