Květová špička

Je to ta nejkvalitnější část zadního hovězího, respektive hovězí kýty, která bývá sama o sobě považována za jednu z nejhodnotnějších partií z hovězího. Je to velmi libové, jemné maso, neboť tento sval obsahuje málo vaziva a tuku a je málo namáhaný, díky tomu vděčí za svou křehkost. Upravit lze jakkoliv, vhodné jak na vaření, tak pečení, dušení, grilování, avšak naprosto ideální je na přípravu rump steaku a roastbeefu.

Květová špička

Špička na víně

Ingredience

  • 600 g masa
  • 40 g uzené slaniny
  • 200 ml červeného kvalitního vína
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • Půlka biocitrónu
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • Kousek celeru
  • 1 menší cibule
  • Bobkový list, pár kuliček pepře a nového koření
  • Sůl
  • Hrst nakládaných brusinek
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 700 ml Hovězího vývaru na podlití

Postup

  1. Maso osušte, osolte a prošpikujte slaninou nakrájenou na kostičky.
  2. Rozehřejte si máslo s olejem a opečte na něm kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky s cibulí nakrájenou nahrubo. Po pár minutách přidejte divoké koření a cukr a promíchejte. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C
  3. Přidejte do směsi maso a opečte ze všech stran, aby se zatáhlo. Osolte, přidejte 200 ml vývaru, protlak, šťávu z citrónu a ocet. Promíchejte, přiklopte a vložte do trouby, kde pečte, než je maso doměkka. Trvá asi tak 1,5 až 2 hodiny. Občas zkontrolujte, podlijte či maso přelijte šťávou.
  4. Maso vyjměte ze směsi, pekáč dejte na plotu, rozehřejte šťávu s tukem, zaprašte moukou dle potřeby a povařte 2 minuty za občasného promíchávání. Přilejte 500 ml vývaru a víno. Promíchejte a vařte za občasného míchání 20 minut- Pak vložte brusinky, dle chuti dosolte, doslaďte a povařte ještě tak 5 minut.
  5. Omáčku proceďte a přelejte s ní plátky masa. Podávejte s knedlíkem bramborovým či houskovým.

Nudličky na cibulce

Ingredience

  • 500 g masa
  • Sůl a pepř
  • 5 lžic červeného kvalitního vína
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g másla

Postup

  1. Nejprve si smíchejte sójovou omáčku, víno, hořčici a med, opepřete. Vložte do marinády maso nakrájené na proužky a nechce uležet alespoň hodinu.
  2. Rozehřejte si olej a opečte na něm na tenké proužky nakrájenou cibuli do zezlátnutí. Pak ji vyjměte.
  3. Maso vyndejte z marinády a opečte na pánvi po cibulce zprudka ze všech stran asi tak 2 minuty. Přilijte poté marinádu, vývar, máslo utřené s česnekem (česnekové máslo), cibulku, dosolte, případně dle chuti opepřete, promíchejte, a tak chvíli povařte, než se omáčka nenabalí pořádně na maso.
  4. Podávejte s křupavým pečivem.