Krční filet

Tato krční partie je vybraná pro svou jemnost, jedná se o nejlibovější část z krku. Tento krční sval navazuje na středový sval vysokého roštěnce a díky svému mramorování neztrácí na šťavnatosti, je tak vhodný na steaky ala Čestr.

Krční filet

Steak na grilu s cibulovou majonézou

Ingredience

  • 4 steaky krčního filetu (2 až 3 cm vysoké)
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • Cibule
  • Polovina lžičky mletého chilli
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 200 g ideálně domácí majonézy

Postup

  1. Nejprve si připravte majonézu. Cibulku nakrájenou nadrobno si osmahněte na oleji dorůžova, poprašte chilli kořením, vlijte víno, osolte a nechte tekutinu vydusit. Poté stáhněte z ohně, nechte vychladnout a smíchejte s majonézou.
  2. Steaky ideálně alespoň hodinku temperované venku osušte, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Grilujte z každé strany 2 až 3 minutky. Pokud máte rádi propečenější maso, nechte grilovat tak 5 minut z každé strany. Poté nechte 10 minut před servírováním odležet.
  3. Podávejte s vychlazenou majonézou a například opečenými baby bramborami ve slupce.

Steak na pánvi s chřestem a estragonovým dipem

Ingredience

  • 4 steaky krčního filetu (2 až 3 cm vysoké)
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • Hrst lístků estragonu
  • 2 lžíce másla
  • 400 g bílého a 400 g zeleného chřestu

Postup

  1. Steaky vyndejte z lednice a ideálně hodinku je ponechte temperovat venku.
  2. Steaky osušte a potřete olivovým olejem.
  3. Rozehřejte si lithiovou pánev a opékejte z každé strany 2 až 3 minutky.
  4. Nakonec vypněte ohřev, ale pánev nechte na plotně. Steaky z obou stran pořádně osolte a opepřete a vložte na ně navrch trošku másla. Ihned přiklopte pokličkou a nechte na plotně 10 minut dojít.
  5. Očištěný a oloupaný bílý a zelený chřest (ten se nemusí loupat) bez dřevnatých a zvadlých konců poduste tak 3 minuty v osolené vroucí vodě s lžící másla.
  6. Na dip si prošlehejte ocet, olej (2 lžíce), hořčici, prolisovaný česnek, cukr, trošku soli a pepře a nasekané lístky estragonu.
  7. Odležené steaky podávejte s chřestem a estragonovým dipem polité ještě šťávou z pánve od masa.