Tato krční partie je vybraná pro svou jemnost, jedná se o nejlibovější část z krku. Tento krční sval navazuje na středový sval vysokého roštěnce a díky svému mramorování neztrácí na šťavnatosti, je tak vhodný na steaky ala Čestr.
Steak na grilu s cibulovou majonézou Ingredience 4 steaky krčního filetu (2 až 3 cm vysoké) Sůl a pepř Olivový olej Cibule Polovina lžičky mletého chilli 100 ml suchého bílého vína 200 g ideálně domácí majonézy Postup Nejprve si připravte majonézu. Cibulku nakrájenou nadrobno si osmahněte na oleji dorůžova, poprašte chilli kořením, vlijte víno, osolte a nechte tekutinu vydusit. Poté stáhněte z ohně, nechte vychladnout a smíchejte s majonézou. Steaky ideálně alespoň hodinku temperované venku osušte, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Grilujte z každé strany 2 až 3 minutky. Pokud máte rádi propečenější maso, nechte grilovat tak 5 minut z každé strany. Poté nechte 10 minut před servírováním odležet. Podávejte s vychlazenou majonézou a například opečenými baby bramborami ve slupce.
Steak na pánvi s chřestem a estragonovým dipem Ingredience 4 steaky krčního filetu (2 až 3 cm vysoké) Sůl a pepř Olivový olej 1 lžička dijonské hořčice 1 lžíce bílého vinného octa 1 stroužek česneku 1 lžička třtinového cukru Hrst lístků estragonu 2 lžíce másla 400 g bílého a 400 g zeleného chřestu Postup Steaky vyndejte z lednice a ideálně hodinku je ponechte temperovat venku. Steaky osušte a potřete olivovým olejem. Rozehřejte si lithiovou pánev a opékejte z každé strany 2 až 3 minutky. Nakonec vypněte ohřev, ale pánev nechte na plotně. Steaky z obou stran pořádně osolte a opepřete a vložte na ně navrch trošku másla. Ihned přiklopte pokličkou a nechte na plotně 10 minut dojít. Očištěný a oloupaný bílý a zelený chřest (ten se nemusí loupat) bez dřevnatých a zvadlých konců poduste tak 3 minuty v osolené vroucí vodě s lžící másla. Na dip si prošlehejte ocet, olej (2 lžíce), hořčici, prolisovaný česnek, cukr, trošku soli a pepře a nasekané lístky estragonu. Odležené steaky podávejte s chřestem a estragonovým dipem polité ještě šťávou z pánve od masa.