Tato partie, tzv. předloktí nohy (přední a zadní), je naprosto ideální zejména na guláš. Jelikož jde o hodně namáhanou svalovou oblast skotu nad kolenem, obsahuje tak hodně vaziva, kolagenu a je prorostlé šlachami.
Carbonnade alias belgické dušené hovězí na pivu Ingredience 1,5 kg kližky 6 cibulí sůl a pepř 3 lžíce hladké mouky 50 g másla 6 lžic olivového oleje 900 ml tmavého piva 2 lžičky bílého vinného octa 1 lžíce přírodního cukru 6 plátků bagety Dijonská hořčice Postup Maso nakrájejte na kostky, troubu předehřejte na 140°C. Mouku smíchejte se lžičkou soli a pepře, a pak promíchejte s kostkami masa. Rozehřejte si 25 g másla s olejem a opečte na něm cibuli nakrájenou na kolečka. Po opečení ji vyjměte a smažte namísto cibule kousky masa, aby se zatáhly. Pak je vyjměte a odložte stranou. Do výpeku přilijte polovinu piva a nechte chvilku, aby se rozpustily výpečky. Poté přidejte cibuli, maso, dolijte zbylé pivo, řádně osolte a opepřete, a směs dejte do trouby na 2 hodiny. Ze zbytku mouky po obalování masa a z druhé půlky másla vytvořte kuličku a dejte ji do ledničky. Po 2 hodinách vyndejte z trouby, vyjměte maso z pekáčku stranou, který položte na střední plamen. Až začne šťáva vřít, postupně přidávejte máslovou kuličku. Pomalu vařte, promíchávejte, dokud nezapracujete celou kuličku do šťávy. Omáčku ochutnejte, dle chuti dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Vraťte maso a zamíchejte do omáčky, přidejte na vrch plátky bagetky potřené hořčicí, a poté ještě dejte zapéct na 35 minut na spodní ohřev.
Kližka na šalvěji Ingredience 700 g kližky 4 lžíce hladké mouky 1 cibule 100 ml suchého bílého vína 40 ml smetany ke šlehání sůl a pepř 1 lžíce másla 1 lžíce olivového oleje 2 hrsti lístků šalvěje Postup Kližku nakrájejte na kostky a obalte v mouce. Rozpalte máslo s olejem na pánvi a opečte na něm postupně kostky maso za občasného otáčení tak 10 minutek, aby byly kostky dohněda. Poté vyjměte maso stranou, stáhněte trošku plamen a přidejte cibuli nakrájenou nadrobno s šalvějí a pár minutek opečte dozlatova. Přidejte do pánve maso, přilijte víno, případně přidejte lžíci vody a nechte rozpustit výpečky. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a řádně promíchejte. Přikryjte pánev, stáhněte plamen a duste maso doměkka cca 50 minut. Až je maso měkké, můžete podávat například s bramborovými noky či pyré.