Karabáček

Jedná se o vybranou část pouze ze zadní kližky (ta je totiž oproti přední libovější), respektive o tu libovější a masitější nacházející se v horní polovině blízko u plece, je tak tedy profilově podobná masu z plece, také obsahuje jako kližka hodně kolagenu a je vhodná na vaření, opékání a dušení.

Karabáček

Rajská omáčka s karabáčkem

Ingredience

  • 800 g karabáčku
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1 petržel
  • Čtvrtka menšího celeru
  • Snítko tymiánu
  • 4 zralá rajčata
  • 1 lžíce másla
  • Pár kuliček pepře a nového koření
  • 1 kus skořice
  • 1 bobkový listopad kůra a šťáva z 1 biocitrónu
  • Kapka bílého vinného octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Cukr na dochucení
  • Strouhaný perník na zahuštění
  • 60 ml portského vína

Postup

  1. Nejprve si připravíme maso a vývar. Maso svažte provázkem na rovnoměrný váleček, zalijte asi litrem vody, přidejte oloupanou a rozpůlenou cibuli a mrkev a snítko tymiánu. Dejte vařit, a vařte asi tak hodinu až hodinu a půl, respektive do změknutí masa.
  2. Maso vyjměte stranou, až zchladne, nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte, zeleninu a tymián vyhoďte.
  3. Z rajčat si vymačkejte přes síto šťávu do misky. Cibuli nakrájenou nadrobno a kořenovou zeleninu nakrájenou na kousky osmahněte na rozehřátém másle, pak přidejte koření a kůru z citrónu a vymačkaná rajčata, poduste dozlatova.
  4. Zaprašte moukou, nechte ještě chvilku podusit, pak zakapejte octem, zalijte asi 750 ml připraveného vývaru, vínem, šťávou z rajčat a citrónu a asi tak hodinu zvolna vařte.
  5. Přeceďte omáčku, ochutnejte, případně oslaďte troškou cukru, zahustěte strouhaným perníkem dle potřeby a podávejte plátek masa v rajské s rýží nebo těstovinami.

Pomalu pečený karabáček na víně s kořenovou zeleninou

Ingredience

  • 800 g karabáčku
  • 8 plátku anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1 petržel
  • Sůl a pepř
  • 50g másla
  • 2 snítka tymiánu
  • Hrstka šalvěje
  • 100 ml bílého kvalitního vína
  • Hovězí vývar na podlévání
  • 1 lžička sladké papriky

Postup

  1. Karabáček osušte, osolte a opepřete a obalte ho ve slanině. Svažte pořádně kuchyňským provázkem. Osmahněte zprudka ze všech stran, za každé tak 3 minuty, na rozpálené pánvi. Vyjměte.
  2. Na másle si osmahněte nadrobno nakrájené cibule dozlatova. Přidejte papriku, trošku osolte, podlijte celým vínem. Vložte do pekáčku, cibuli rovnoměrně rozložte, na ni vložte maso. Podlijte troškou vývaru. Vhoďte snítka tymiánu a nasekanou šalvěj. Pečte přikryté v troubě předehřáté na 160°C asi tak 2 hodiny. Občas zkontrolujte, maso přelijte, případně podlijte vývarem.
  3. Nastrouhejte si nahrubo kořenovou zeleninu a vložte ji po 2 hodinách pečení rovnoměrně do pekáčku k masu, promíchejte ve šťávě. Pečte přikryté ještě půl hodiny.
  4. Poté odklopte víko z pekáčku, vyndejte snítka tymiánu, v případě potřeby ještě podlijte a pečte odkryté tak 20 minut.
  5. Po dokončení pečení nechte maso trošku vychladnout. Nakrájené maso na plátky, podávejte s kořenovou směsí a bramborovou kaší.