Hrudí s kostí

Přední maso s kusem kosti z oblasti hrudníku, která leží mezi předníma nohama. Díky svému bohatému obsahu tuků a vaziva se skvěle hodí na vaření, díky němuž si i při tepelné úpravě uchová svou šťavnatost. Tato partie je skvělá při přípravě vývarů a polévek, ale hodí se i na pečení.

Hrudí s kostí

Pravý hovězí vývar

Ingredience

  • 0,5 kg morkových kostí
  • 0,5 kg hrudí s kostí
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • Čtvrtina bulby celeru
  • Polovina zelené části pórku
  • 2 bobkové listy
  • Pár kuliček pepře a nového koření
  • 2 litry vody
  • sůl

Postup

  1. Nejprve si dáme kosti zatáhnout do trouby předehřáté na 220°C na 15 minut.
  2. Do hrnce dáme omytou veškerou kořenovou zeleninu, celou část pórku, rozpůlenou cibuli, bobkové listy, pepř a koření, osolíme a zalijeme 2 litry vody, přidáme zatáhnuté kosti. Přivedeme k varu, 2 minuty povaříme, pak ztlumíme na mírný ohřev a zlehounka vaříme alespoň 3 hodiny, lépe tak 4.
  3. Občas případně sebereme pěnu.
  4. Po dokončení slijeme tekutinu, zeleninu a koření vyjmeme a vyhodíme.
  5. Obereme si maso z hrudí, vhodíme zpět do vývaru, přidáme novou nastrouhanou/nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme hrstku petrželky, případně dosolíme a mírně opět necháme povařit a probublávat tak na 30 minut. Poté můžeme servírovat.

Pečené hrudí s kořenovou zeleninou

Ingredience

  • 1,5 kg hrudí s kostí
  • 2 mrkve
  • Kousek celeru
  • Petržel
  • 2 cibule
  • Česnek
  • Sůl
  • Pár kuliček pepře a nového koření
  • Olivový olej
  • 150 ml bílého suchého vína
  • Hovězí vývar na podlití dle potřeby

Postup

  1. Troubu si předehřejte na 180°C.
  2. Hrudí s kostí pořádně osolte a vložte do rozpálené pánve a zprudka osmahněte.
  3. Osmahněte si nakrájenou cibulku nadrobno s česnekem dozlatova, přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a společně opečte. Poté vlijte víno a nechte tak na polovinu zredukovat. Přidejte koření a pořádně osolte.
  4. Do pekáčku vložte polovinu zeleninové směsi, na to položte hrudí s kostí, zbytek posypte na maso. Případně trošku podlijte vývarem.
  5. Pečte 2,5 hodiny přikryté, občas zkontrolujte a hrudí přelijte šťávou z pekáčku, případně trošku dolijte vývarem.
  6. Vyndejte poklop a dopečte při teplotě 160 °C ještě tak 25 minut.
  7. Pečené hrudí s kostí podávejte například s opečenými bramborami.