Hovězí kostky na guláš

Jedná se o námi již naporcované a připravené kostky libovějšího a lehce prorostlého masa bez šlach a vaziv nakrájeného na kousky, tedy kostky námi předpřipravené na guláše nebo na mletí doma. Kostky jsou vykrojené z partií jako je krk, vysoký roštěnec, hrudí a kližka v různém poměru.

Hovězí kostky na guláš

Klasický český guláš

Ingredience

  • 1 kg masa
  • 500 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Sůl
  • 4 lžíce rostlinného oleje nebo sádla
  • 1 lžíce sladké papriky
  • Hovězí vývar na podlití nebo voda
  • 2 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu

Postup

  1. Maso si nakrájejte na kostky a opečte dohněda na rozpáleném oleji nebo sádle, promíchávejte.
  2. Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a opečte dozlatova. Směs promíchávejte, aby se cibulka nepřipalovala.
  3. Vyjměte z plotny, přidejte lžíci sladké papriky a zamíchejte. Vraťte na plotnu, podlijte vývarem/vodou lehce nad polovinu masa, přidejte sůl a kmín a nechte na mírném ohni zakryté víkem tak 2 hodiny podusit (může trvat i déle, aby maso bylo měkké).
  4. Asi 20 minut před koncem dušení si připravte jíšku a přidejte za postupného míchání k masu. Povařte společně ještě tak 15 minutek.
  5. Do hotového guláše přidejte majoránku a prolisovaný česnek a případně dosolte.
  6. Podávejte s houskovým knedlíkem.

Maďarský perkelt

Ingredience

  • 1 kg masa
  • 750 g cibule
  • 2 zelené papriky
  • 4 rajčata
  • 2 sušené chilli papričky
  • Sůl a pepř
  • Hovězí vývar na podlití nebo voda
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 4 lžíce rostlinného oleje nebo sádla

Postup

  1. Rozehřejte si olej nebo sádlo a opečte na něm cibuli nakrájenou nadrobno.
  2. Vyjměte z plotny a přidejte sladkou papriku, promíchejte. Vraťte na plotnu a hned přidejte maso. Opékejte na vyšším ohřevu, dokud se maso nezatáhne.
  3. Přidejte sušené chilli, papriku nakrájenou na nudličky a rajčata na kostky, přiveďte směs k varu.
  4. Ztlumte oheň a přikryté duste ve vlastní šťávě za občasného podlévání vývarem/vodou doměkka (avšak maso nesmí plavat, maďarský perkelt se nezahušťuje). Trvá to cca 2 hodiny.
  5. Poté odstavte, ochutnejte a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s chlebem.