Tato steaková část hovězího se získává vyřezáním ze spodní části pupku, má dlouhá vlákna a jedná se libový kus masa. Je tedy vhodná pro přípravu pupečních steaků nejen na grilu, ale i na pánvi, perfektně se také hodí na pečení.
Stroganoff Ingredience 4 steaky 2 cibule 2 stroužky česneku 2 lžíce rostlinného oleje 40 g másla 400 g žampiónů 1 lžička sladké papriky 3 lžíce rajčatového pyré 300 ml hovězího vývaru 300 ml zakysané smetany sůl a pepř hrst nasekané petrželky Postup Cibulku nakrájenou na kolečka osmahněte na másle, pak vmíchejte nasekané stroužky česneku a žampiony a nechte všechno smahnout na vyšším stupni do té doby, než houby zezlátnou. Poté přidejte mletou papriku a odložte směs stranou z pánve. Do stejné pánve nalijte olej a nechte ho rozpálit, pak přidejte plátky masa a pečte 2 až 3 minutky z každé strany. Vyjměte z pánve a udržujte plátky v teple. Do pánve dejte rajčatové pyré, prohřejte a přidejte houbovou směs, zalijte vývarem a nechte vyvařit na třetinu původního množství. Odstavte, nalijte zakysanou smetanu, dle chuti osolte a opepřete. Omáčku s plátkem masa servírujte posypané petrželkou ideálně s rýží.
Flank steak na grilu s prosciuttem Ingredience 4 silnější steaky (cca 200 g každý) 50 g italského prosciutta olivový olej 40 g másla šťáva a kůra z 1 biocitrónu sůl a pepř hrstka listů šalvěje Postup Nejprve si připravte marinádu. Nakrájené prosciutto, nastrouhanou kůru a šťávu z poloviny citrónu, nasekanou šalvěj, sůl a pepř rozmixujte v mixéru na hustou pastu. Pokud je pasta příliš suchá, přilejte trošku olivového oleje dle potřeby. Steaky zlehka poklepejte rukou, rozřízněte na povrchu 3, 4 šikmé řezy tak do tří čtvrtin steaků a do řezů vetřete pastu, zbytek rozetřete na povrchu masa. Poté plátky potřete ještě olivovým olejem z obou stran a grilujte z každé strany tak 5 až 6 minutek, dokud se steaky pěkně nepropečou, avšak zůstanou měkké. Maso podávejte pokapané citrónem s malým plátkem másla a lehce posypané nasekanou šalvějí.