Flank steak

Tato steaková část hovězího se získává vyřezáním ze spodní části pupku, má dlouhá vlákna a jedná se libový kus masa. Je tedy vhodná pro přípravu pupečních steaků nejen na grilu, ale i na pánvi, perfektně se také hodí na pečení.

Flank steak

Stroganoff

Ingredience

  • 4 steaky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 40 g másla
  • 400 g žampiónů
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3 lžíce rajčatového pyré
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 300 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • hrst nasekané petrželky

Postup

  1. Cibulku nakrájenou na kolečka osmahněte na másle, pak vmíchejte nasekané stroužky česneku a žampiony a nechte všechno smahnout na vyšším stupni do té doby, než houby zezlátnou. Poté přidejte mletou papriku a odložte směs stranou z pánve.
  2. Do stejné pánve nalijte olej a nechte ho rozpálit, pak přidejte plátky masa a pečte 2 až 3 minutky z každé strany. Vyjměte z pánve a udržujte plátky v teple.
  3. Do pánve dejte rajčatové pyré, prohřejte a přidejte houbovou směs, zalijte vývarem a nechte vyvařit na třetinu původního množství. Odstavte, nalijte zakysanou smetanu, dle chuti osolte a opepřete.
  4. Omáčku s plátkem masa servírujte posypané petrželkou ideálně s rýží.

Flank steak na grilu s prosciuttem

Ingredience

  • 4 silnější steaky (cca 200 g každý)
  • 50 g italského prosciutta
  • olivový olej
  • 40 g másla
  • šťáva a kůra z 1 biocitrónu
  • sůl a pepř
  • hrstka listů šalvěje

Postup

  1. Nejprve si připravte marinádu. Nakrájené prosciutto, nastrouhanou kůru a šťávu z poloviny citrónu, nasekanou šalvěj, sůl a pepř rozmixujte v mixéru na hustou pastu. Pokud je pasta příliš suchá, přilejte trošku olivového oleje dle potřeby.
  2. Steaky zlehka poklepejte rukou, rozřízněte na povrchu 3, 4 šikmé řezy tak do tří čtvrtin steaků a do řezů vetřete pastu, zbytek rozetřete na povrchu masa.
  3. Poté plátky potřete ještě olivovým olejem z obou stran a grilujte z každé strany tak 5 až 6 minutek, dokud se steaky pěkně nepropečou, avšak zůstanou měkké.
  4. Maso podávejte pokapané citrónem s malým plátkem másla a lehce posypané nasekanou šalvějí.