Falešná svíčková

Tato partie jinak se také nazývající plec velká/kulatá se nachází v přední polovině hovězí plece, která je považována za nejvíce osvalenou část hovězího. Jedná se o velmi jemný a lahodný kousek hovězího, který má delší vlákna, a je tak křehký a šťavnatý. Svou vzhledovou, ale i profilovou podobností s pravou svíčkovou je plnohodnotným nositelem svého názvu. Skvěle se hodí do tataráku, kde nerozeznáte od pravé svíčkové rozdíl, ideální je také na přípravu různých medailonků, špízů na gril či je perfektní na dušení a vaření.

Falešná svíčková

Hovězí špíz na grilu

Ingredience

  • 600 g masa
  • 250 g malé cukety
  • 350 g cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžičky smetanového křenu
  • 200 g řeckého jogurtu
  • Sůl
  • Hrst čerstvých listů bazalky

Postup

  1. Jogurt a křen smíchejte a dle chuti osolte. Poté dejte chladit.
  2. Maso nakrájejte na kostky a postupně vždy s kolečkem cukety a klínkem cibule napichujte na špejle/jehly.
  3. Olej smíchejte s octem a ze všech stran pokapejte připravené špízy. Chviličku nechejte vsáknout a odležet.
  4. Opečte na grilu za občasného otáčení, aby se maso hezky propeklo, jak Vám vyhovuje. Trvá to cca 6 až 8 minut.
  5. Podávejte posypané bazalkou s vychlazeným dipem.

Hovězí terijaki

Ingredience

  • 350 g masa
  • Půlka červené cibule
  • Půlka salátové okurky
  • šťáva z poloviny limetky
  • 2 lžíce marinády terijaki
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Sůl
  • 6 listů salátu Little Gem
  • 1 chilli paprička

Postup

  1. Maso si rozklepejte na poloviční výšku, nakrájejte na tenké proužky a dejte marinovat do terijaki omáčky.
  2. Okurku nasekejte nadrobno a smíchejte se šťávou z limetky a nasekaným koriandrem, dle chuti osolte.
  3. Rozpalte si nepřilnavou pánev, vložte do ní maso a opékejte maso cca 2 až 3 minutky. Záleží, jak propečené maso máte rádi. Během opékání jednou v polovině času otočte, aby se maso opeklo z obou stran rovnoměrně.
  4. Podávejte na listu salátu s okurkovou směsí posypané nakrájenou cibulkou a chilli papričkou.